Stary Szczecin
-
- 4X4 Szczecin
Re: Stary Szczecin
Była to wieża radiowa , miała 93m wysokości , stała przy ul Św. Wojciecha .
Ta w Gliwicach stoi do dziś w oryginalnym wykonaniu. Miałem przyjemność oglądać. Drewno modrzewiowe.
Est modus in rebus.
- prezes
- Prezes 4x4 Szczecin
- Kontaktowanie:
Jak by sie komuś chciało poczytać o "zabiciu naszego miasta"
http://sedina.pl/wordpress/index.php/20 ... -szczecin/
http://sedina.pl/wordpress/index.php/20 ... -szczecin/
prezes, po prostu prezes
Czytałem kiedyś ten tekst.
Dziś, tyle lat po tamtych wydarzeniach powiedzieć <przerażające> czy <wstrząsające> to jak nic nie powiedzieć.
Trudno sobie wyobrazić co czuli wtedy mieszkańcy Szczecina słysząc huk silników setek nadlatujących bombowców.
O ironio, piloci tych bombowców za taki nalot dostawali krzyże walecznych. Synowie tych mieszkańców dostawali krzyże żelazne za mordowanie i zabijanie gdzie indziej...
Jakie to totalnie bez sensu.
Dziś, tyle lat po tamtych wydarzeniach powiedzieć <przerażające> czy <wstrząsające> to jak nic nie powiedzieć.
Trudno sobie wyobrazić co czuli wtedy mieszkańcy Szczecina słysząc huk silników setek nadlatujących bombowców.
O ironio, piloci tych bombowców za taki nalot dostawali krzyże walecznych. Synowie tych mieszkańców dostawali krzyże żelazne za mordowanie i zabijanie gdzie indziej...
Jakie to totalnie bez sensu.
Est modus in rebus.
Bo się należało. Może nie wszystkim ale większość była zauroczona przywódcą. I popierała mordowanie przeciwników.
-
- 4X4 Szczecin
Nikomu się to nie należało , bez względu na żadne okoliczności .
- Tanto
- 4X4 Szczecin
- Kontaktowanie:
Wszystkim się należała... sprawiedliwość.
...a wojna? Wojna jest fajna, do czasu aż się dostaje po du.ie. Jak do niemców przyjeżdżały np. krowy ze wschodu, to byli szczęśliwi, a jak ci ze wschodu przyszli po te krowy, to 'olaboga jak my cierpimy'. Wystarczyło nie wyciągać łap po cudzą własność.
...a wojna? Wojna jest fajna, do czasu aż się dostaje po du.ie. Jak do niemców przyjeżdżały np. krowy ze wschodu, to byli szczęśliwi, a jak ci ze wschodu przyszli po te krowy, to 'olaboga jak my cierpimy'. Wystarczyło nie wyciągać łap po cudzą własność.
Suzuki SJ510 LWB '85 "Kozunia"
-
- 4X4 Szczecin
Nikomu się to nie należało , bez względu na jakiekolwiek okoliczności .
- prezes
- Prezes 4x4 Szczecin
- Kontaktowanie:
prezes, po prostu prezes
-
- 4X4 Szczecin
Zwykły Niemiec , nie faszysta .
- Tanto
- 4X4 Szczecin
- Kontaktowanie:
też jesteście zwykłymi Polakami ...a PiS rządzi
"zwykli Niemcy" nie zmniejszają odpowiedzialności narodu, choć w obecnej narracji za II wojnę światową są odpowiedzialni naziści a nie Niemcy
"zwykli Niemcy" nie zmniejszają odpowiedzialności narodu, choć w obecnej narracji za II wojnę światową są odpowiedzialni naziści a nie Niemcy
Suzuki SJ510 LWB '85 "Kozunia"
- prezes
- Prezes 4x4 Szczecin
- Kontaktowanie:
A jaki ja mam wpływ na tor lotu rakiety ?
Ja zwykły Polak.
Ja zwykły Polak.
prezes, po prostu prezes
https://www.facebook.com/groups/Szczeci ... 162984242/
Fajny film z 1939 roku, od 20 min. Szczecin z Sediną w tle.
Fajny film z 1939 roku, od 20 min. Szczecin z Sediną w tle.
Widziałem go już kiedyś. Świetne zdjęcia i w dodatku kolor. Ta para pobrała się chyba w Brzegu, jeśli dobrze pamiętam i zrobili sobie rejs składanym kajakiem Odrą z jej biegiem.
Est modus in rebus.
http://photo.rgakfd.ru/shootplaces
Na 133 stronie tego archiwum, 3 pozycja od góry (dla nie znających cyrylicy) - są dwie strony mało chyba znanych zdjęć Szczecina jeszcze płonącego, z trupami na ulicach...
Na 133 stronie tego archiwum, 3 pozycja od góry (dla nie znających cyrylicy) - są dwie strony mało chyba znanych zdjęć Szczecina jeszcze płonącego, z trupami na ulicach...
Est modus in rebus.