Turcja 2024 Relacja filmowa wg. BigRyba
-
- 4X4 Szczecin
Turcja 2024 Relacja filmowa wg. BigRyba
Na obecną chwilę Michał zrobił dwa filmy z dwóch konkretnych miejsc . Czy będą jeszcze filmy z konkretnych miejsc ?
Zobaczymy .
Na pewno będzie film z całego trzytygodniowego naszego wyjazdu , ale nie tak szybko .
Życzę miłego oglądania na dużym ekranie .
Proszę też o opinię czy się podobało .
Góry tęczowe
https://youtu.be/dN4WVaUZhes?si=pddM_QSFGe8MBvT2
Kanion Kanarlik
https://youtu.be/8RZBXup8Mb0?si=KQlp7sIezeKR84te
Zobaczymy .
Na pewno będzie film z całego trzytygodniowego naszego wyjazdu , ale nie tak szybko .
Życzę miłego oglądania na dużym ekranie .
Proszę też o opinię czy się podobało .
Góry tęczowe
https://youtu.be/dN4WVaUZhes?si=pddM_QSFGe8MBvT2
Kanion Kanarlik
https://youtu.be/8RZBXup8Mb0?si=KQlp7sIezeKR84te
- prezes
- Prezes 4x4 Szczecin
- Kontaktowanie:
Re: Turcja 2024 Relacja filmowa wg. BigRyba
prezes, po prostu prezes
Zalajkowane, podobało się
-
- 4X4 Szczecin
-
- 4X4 Szczecin
Michał zrobił jeszcze jeden krótki film z Turcji , z trawertynowych tarasów , które znajdują się we wschodniej Turcji , niedaleko granicy z Iranem . Myślę że Wam się spodoba .
Ale namawiam do oglądnięcia na dużym ekranie , ponieważ na telefonie możecie przegapić szczegóły , jak na przykład pszelewającą się woda z jednego tarasu na drugi .
Ale namawiam do oglądnięcia na dużym ekranie , ponieważ na telefonie możecie przegapić szczegóły , jak na przykład pszelewającą się woda z jednego tarasu na drugi .
-
- 4X4 Szczecin
-
- 4X4 Szczecin
Przygotowując się do wyjazdu do Turcji przez przypadek natrafiłem na film Tureckich naukowców i w ten sposób udało się namierzyć to miejsce i je odwiedzić .
Bardzo mi się podobało .
Brak innych turystów , było tylko dla nas
Bardzo mi się podobało .
Brak innych turystów , było tylko dla nas
-
- 4X4 Szczecin
ABO , wstawiłem film z wyschniętych trawertynów , tak jak prosiłeś
No i z tej strony nie zajrzałem, zachwycony jesteś?
-
- 4X4 Szczecin
A jak się Ciebie pytałem tam na miejscu czy widziałeś ,
to mówiłeś że drona puszczałeś i że widziałeś .
Dlatego jak pisałeś że były wyschnięte , to mnie zdziwiłeś .
A miejscem tak , zachwycony byłem i dlatego jak tam byliśmy , to się upewniałem czy widziałeś .
to mówiłeś że drona puszczałeś i że widziałeś .
Dlatego jak pisałeś że były wyschnięte , to mnie zdziwiłeś .
A miejscem tak , zachwycony byłem i dlatego jak tam byliśmy , to się upewniałem czy widziałeś .
-
- 4X4 Szczecin
Jezioro Tuz Gölü .
Niestety wyschło . Proces wysychania zaczął się około 2000 roku przez coraz to mniejsze opady deszczu , nadmierne parowanie z powodu ocieplania się klimatu i obniżenie się wód gruntowych . Wody gruntowe obniżyły się przez to że rolnictwo coraz to więcej wody potrzebowało do upraw .
Ocenia się że nielegalnych studni wykonano kilka tysięcy w okolicy tego jeziora .
Jezioro Tuz Gölü nie ma żadnego odpływu a i dopływu woda w tym jeziorze była uzupełniana poprzez opady deszczu i źródła podziemne .
Jeszcze kilka lat temu można było zaobserwować nad tym akwenem flamingi .
Ciekawostką jest też to że zasolenie tego jeziora było na poziomie 33% , dla porównania , Morze Martwe ma zasolenie na poziomie 28%
We wszystkie akweny nad którymi byliśmy musiałem wejść i się potaplać , tutaj niestety tylko sobie na bosaka pospacerowałem , no i widzieliśmy także lewitujące wyspy .
Jadąc tam wiedzieliśmy że Jezioro wyschło , ale chcieliśmy to miejsce zobaczyć .
Podsumowując :
Jezioro pomimo braku wody też robiło mocne wrażenie .
Zobaczcie sami na filmie który to jak zwykle sklecił Michał , do którego zamieszczam link poniżej .
Niestety wyschło . Proces wysychania zaczął się około 2000 roku przez coraz to mniejsze opady deszczu , nadmierne parowanie z powodu ocieplania się klimatu i obniżenie się wód gruntowych . Wody gruntowe obniżyły się przez to że rolnictwo coraz to więcej wody potrzebowało do upraw .
Ocenia się że nielegalnych studni wykonano kilka tysięcy w okolicy tego jeziora .
Jezioro Tuz Gölü nie ma żadnego odpływu a i dopływu woda w tym jeziorze była uzupełniana poprzez opady deszczu i źródła podziemne .
Jeszcze kilka lat temu można było zaobserwować nad tym akwenem flamingi .
Ciekawostką jest też to że zasolenie tego jeziora było na poziomie 33% , dla porównania , Morze Martwe ma zasolenie na poziomie 28%
We wszystkie akweny nad którymi byliśmy musiałem wejść i się potaplać , tutaj niestety tylko sobie na bosaka pospacerowałem , no i widzieliśmy także lewitujące wyspy .
Jadąc tam wiedzieliśmy że Jezioro wyschło , ale chcieliśmy to miejsce zobaczyć .
Podsumowując :
Jezioro pomimo braku wody też robiło mocne wrażenie .
Zobaczcie sami na filmie który to jak zwykle sklecił Michał , do którego zamieszczam link poniżej .
-
- 4X4 Szczecin
-
- 4X4 Szczecin
Dodam jeszcze że było to drugi co do wielkości jezioro zaraz po jeziorze Van , i jest na wysokości 925mnpm.
Tak przy okazji aby uzmysłowić sobie skalę ocieplania się klimatu to w jeziorze Van okresowo tyle wody brakuje że od brzegu do lustra wody jest około 200m.
Tak przy okazji aby uzmysłowić sobie skalę ocieplania się klimatu to w jeziorze Van okresowo tyle wody brakuje że od brzegu do lustra wody jest około 200m.
-
- 4X4 Szczecin
TAŞDURMAZ .
W górach Toros w Parku Przyrody Belemedik jest droga z niesamowitymi widokami na kanion i góry , zwana przez miejscowych TAŞDURMAZ .
Drogę wybudowali niemcy którzy realizowali jeden z największych projektów ostatniego okresu Imperium Osmańskiego Kolej Bagdadzką .
Droga ta , była im potrzebna do transportowania materiałów budowlanych potrzebnych do budowy kolei .
Dnem kanionu płynie rzeka Çakit .
W Parku Przyrody Belemedik , można spotkać takie zwierzęta jak : szakale , wilki , lisy , borsuki , rysie i skunksy , oraz ptaki drapieżne : Jastrzębie , orły , sokoły , sępy .
Zobaczcie proszę sami na filmie poniżej .
W górach Toros w Parku Przyrody Belemedik jest droga z niesamowitymi widokami na kanion i góry , zwana przez miejscowych TAŞDURMAZ .
Drogę wybudowali niemcy którzy realizowali jeden z największych projektów ostatniego okresu Imperium Osmańskiego Kolej Bagdadzką .
Droga ta , była im potrzebna do transportowania materiałów budowlanych potrzebnych do budowy kolei .
Dnem kanionu płynie rzeka Çakit .
W Parku Przyrody Belemedik , można spotkać takie zwierzęta jak : szakale , wilki , lisy , borsuki , rysie i skunksy , oraz ptaki drapieżne : Jastrzębie , orły , sokoły , sępy .
Zobaczcie proszę sami na filmie poniżej .
-
- 4X4 Szczecin
-
- 4X4 Szczecin
-
- 4X4 Szczecin
Bardzo malowniczy kanion i okoliczne góry z ciekawymi formacjami skalnymi w okolicy wioski Horoz (Kogucik) są położone geograficznie w Turcji w prowincji Niğde , dzielnicy Ulukişla , pomiędzy górami Medetsiz i Bolkar , które są częścią Gór Taurus .
Góry Bolkar to jedno z najpiękniejszych pasm górskich w Turcji .
W tym regionie od stuleci wydobywa się takie surowce jak : złoto , srebro i ołów . Spotkaliśmy bardzo sympatycznego pasterza o imieniu Ali , który poczęstował nas herbatą i zaproponował przejażdżkę konną .
Nam bez większego trudu udało się wjechać w okolice szczytu Medetsiz Tepe na wysokość ponad 3000mnpm.
Film , wiadomo , nie odda w pełni piękna tego regionu , ale spróbujemy .
Miłego oglądania życzę i jak zwykle polecam oglądnąć na dużym ekranie .
Góry Bolkar to jedno z najpiękniejszych pasm górskich w Turcji .
W tym regionie od stuleci wydobywa się takie surowce jak : złoto , srebro i ołów . Spotkaliśmy bardzo sympatycznego pasterza o imieniu Ali , który poczęstował nas herbatą i zaproponował przejażdżkę konną .
Nam bez większego trudu udało się wjechać w okolice szczytu Medetsiz Tepe na wysokość ponad 3000mnpm.
Film , wiadomo , nie odda w pełni piękna tego regionu , ale spróbujemy .
Miłego oglądania życzę i jak zwykle polecam oglądnąć na dużym ekranie .
-
- 4X4 Szczecin
Wróć do „Ciekawe filmy, zdjęcia 4x4”