RELACJA - Turcja 4x4 by Abo
Re: Moja Turcja '24
Ostatnio zmieniony ndz 11 sie, 2024 przez Abo, łącznie zmieniany 1 raz.
20240714 Turcja 0791_4K by Zdzislaw Sabat, on Flickr
20240714 Turcja 0794_4K by Zdzislaw Sabat, on Flickr
20240714 Turcja 0797_4K by Zdzislaw Sabat, on Flickr
Kończymy wizytę w dystrykcie Şemdinli, wracamy do cywilizacji czyli bardziej turystycznych regionów.
Przemieszczamy się do dystryktu Hakkari (nie prowincji ) na północ od miasta Hakkari.
20240714 Turcja 0794_4K by Zdzislaw Sabat, on Flickr
20240714 Turcja 0797_4K by Zdzislaw Sabat, on Flickr
Kończymy wizytę w dystrykcie Şemdinli, wracamy do cywilizacji czyli bardziej turystycznych regionów.
Przemieszczamy się do dystryktu Hakkari (nie prowincji ) na północ od miasta Hakkari.
- prezes
- Prezes 4x4 Szczecin
- Kontaktowanie:
prezes, po prostu prezes
-
- 4X4 Szczecin
Bo jest gapa .
Ale rower wziął i na nim nie jeździł
Ale rower wziął i na nim nie jeździł
Benes pisze:czemu w Turcji kupowałeś wyposażenie kempingowe???
waldekryba pisze:Bo jest gapa .
Nie, planowo chciałem kupić stolik w Turcji. Zerknąć czy nie ma tam jeszcze coś ciekawszego niż u nas
Jedyne czego miałem na styk to gaz, ale za to kupiłem lepszy, taki co się w górach pali do końca
W Turcji są podobne ceny jak w Polsce albo taniej. Wybór ogromny.
W Omanie np. wyposażenie kupiłem za grosze (leciałem samolotem więc niewiele brałem) a potem zostawiłem wszystko na dzikim kempingu i na pewno komuś się przydało
Dostaliśmy kwiatki od sołtysa? burmistrza? Semdinli.
Okazało się że to ich herbata. Kwiatki bardzo były aromatyczne ale po sparzeniu już niekoniecznie
Po śniadanku u burmistrza ruszamy dalej, już w kierunku domu.
Na północ od miasta Hakkari mamy kolejny park narodowy do zwiedzenia.
Statystycznie w Turcji miejsca znane są odwiedzane, a w górach po wg naszych opinii "patrolowych" drogach jeżdżą sobie ciężarówki.
Troszkę archutektury, subiektywnie wybranej
Okazało się że to ich herbata. Kwiatki bardzo były aromatyczne ale po sparzeniu już niekoniecznie
Po śniadanku u burmistrza ruszamy dalej, już w kierunku domu.
Na północ od miasta Hakkari mamy kolejny park narodowy do zwiedzenia.
Statystycznie w Turcji miejsca znane są odwiedzane, a w górach po wg naszych opinii "patrolowych" drogach jeżdżą sobie ciężarówki.
Troszkę archutektury, subiektywnie wybranej
I wreszcie czas na przejazd słynnym "Diabelskim Kanionem" który nazywa się Karanlık Kanyon (Ciemny/Mroczny Kanion) stworzonym przez rzekę Eufrat. Droga z dużą ilością tuneli biegnie sobie w ścianie kanionu. Kanion dobrze wygląda z drona, co pokazał młody Ryba w filmie.
https://youtu.be/8RZBXup8Mb0?si=VmwebIHR1i8vJVIY
W kanionie jeździ taki troszkę (niewiele) mniejszy autobus z turystami. Znakomita większość tuneli jest duża, może jeden czy dwa mają trochę mniejszą wysokość, ale dla patrola 35 z namiotem jest ok (skoro przejeżdża autobusik ) Droga szutrowa przez cały kanion jest równa, szeroka i płaska. Piszę dla osób które chciałyby jechać tam na Wyprawę
Ładny kanion, ale widziałem ładniejsze i większe, tuneli takich na Bałkanach też jest w bród.
Nie wracamy kanionem tylko skracamy sobie drogę przez góry. Po drodze mamy ciekawostki jak strzelanie w kamieniołomie. Zanim wziąłem aparat niestety grzyb już się rozwiewał
Też Eufrat
Jedziemy już sami, Ryby wyścigowo a my kulamy się domku takimi asfaltami
Dalej Eufrat..
Europejska część Turcji
Granicę Bułgarsko-Rumuńską przekraczamy morsko
Chwila w Rumunii i przez Polesie do Szczecina.
The End
https://youtu.be/8RZBXup8Mb0?si=VmwebIHR1i8vJVIY
W kanionie jeździ taki troszkę (niewiele) mniejszy autobus z turystami. Znakomita większość tuneli jest duża, może jeden czy dwa mają trochę mniejszą wysokość, ale dla patrola 35 z namiotem jest ok (skoro przejeżdża autobusik ) Droga szutrowa przez cały kanion jest równa, szeroka i płaska. Piszę dla osób które chciałyby jechać tam na Wyprawę
Ładny kanion, ale widziałem ładniejsze i większe, tuneli takich na Bałkanach też jest w bród.
Nie wracamy kanionem tylko skracamy sobie drogę przez góry. Po drodze mamy ciekawostki jak strzelanie w kamieniołomie. Zanim wziąłem aparat niestety grzyb już się rozwiewał
Też Eufrat
Jedziemy już sami, Ryby wyścigowo a my kulamy się domku takimi asfaltami
Dalej Eufrat..
Europejska część Turcji
Granicę Bułgarsko-Rumuńską przekraczamy morsko
Chwila w Rumunii i przez Polesie do Szczecina.
The End
-
- 4X4 Szczecin
Sprecyzuję .
Kanarlik Kanion ( Ciemny Kanion )
nie jest utworzony przez rzekę Eufrat a przez rzekę Karsu w górach Munzur w prowincji Erzurum w Turcji .
A do domu wracaliśmy szybko , ale zaliczając po drodze kilka fajnych miejsc
Kanarlik Kanion ( Ciemny Kanion )
nie jest utworzony przez rzekę Eufrat a przez rzekę Karsu w górach Munzur w prowincji Erzurum w Turcji .
A do domu wracaliśmy szybko , ale zaliczając po drodze kilka fajnych miejsc
Kara Su nazywa się też Zachodni Eufrat. Jak Regalica albo Odra Wschodnia
Tak samo Murat Su nazywa się też Wschodni Eufrat
Zajrzyj do wikipedii. Tureckiej najlepiej
Po drodze z Van do Hakkari jest taki cud natury jak Pamukkale, w internecie funkcjonuje pod nazwą "Trawertyny". Niestety jak byliśmy wody już w basenach nie było, trzeba jechać trochę wcześniej. Ale można się wtedy popluskać, poleżeć w ciepłej wodzie.
Podsumuję jeszcze raz, Turcja jest ZNAKOMITYM kierunkiem dla każdego. Może trochę daleko ale warto
Zajrzyj do wikipedii. Tureckiej najlepiej
Po drodze z Van do Hakkari jest taki cud natury jak Pamukkale, w internecie funkcjonuje pod nazwą "Trawertyny". Niestety jak byliśmy wody już w basenach nie było, trzeba jechać trochę wcześniej. Ale można się wtedy popluskać, poleżeć w ciepłej wodzie.
Podsumuję jeszcze raz, Turcja jest ZNAKOMITYM kierunkiem dla każdego. Może trochę daleko ale warto
-
- 4X4 Szczecin
Woda w trawertynach była , miałeś do mnie przyjść , ja zdjęcia i filmy porobiłem .
-
- 4X4 Szczecin
Eufrat.
Karasu[1] – rzeka we wschodniej Turcji, w całym swym biegu przepływająca przez ten kraj. Jedna z dwóch głównych źródłowych rzek Eufratu − druga to Murat Nehri. Posiada źródła na Wyżynie Armeńskiej, na północ od miasta Erzurum. Długa na ok. 470 km[2], powierzchnia dorzecza wynosi ok. 22 tys. km²[2]. Płynie na zachód, gdzie niedaleko miasta Malatya łączy się z rzeką Murat Nehri tworząc Eufrat.
Karasu[1] – rzeka we wschodniej Turcji, w całym swym biegu przepływająca przez ten kraj. Jedna z dwóch głównych źródłowych rzek Eufratu − druga to Murat Nehri. Posiada źródła na Wyżynie Armeńskiej, na północ od miasta Erzurum. Długa na ok. 470 km[2], powierzchnia dorzecza wynosi ok. 22 tys. km²[2]. Płynie na zachód, gdzie niedaleko miasta Malatya łączy się z rzeką Murat Nehri tworząc Eufrat.
waldekryba pisze:Woda w trawertynach była , miałeś do mnie przyjść , ja zdjęcia i filmy porobiłem .
To się nie chwal tylko tutaj wstaw
waldekryba pisze:Eufrat.
golono-strzyżono
Ryba, zamiast pouczać, wstaw foty i nie marudź
Opisz też po swojemu
-
- 4X4 Szczecin
Pomyślę , coś wykombinuję
Nie pouczam a precyzuję
Nie pouczam a precyzuję
waldekryba pisze:Nie pouczam a precyzuję
Chyba się nie udało
Tu było wszystko
Abo pisze:Kara Su nazywa się też Zachodni Eufrat. Jak Regalica albo Odra Wschodnia
-
- 4X4 Szczecin
Chyba jednak będę jak pszczoła
Re: RELACJA - Turcja 4x4 by Abo
PS. Tam gdzie załatwialiśmy sprawy, w każdym urzędzie, żandarmerii, wojsku, policji dostaliśmy herbatę lub kawę, przy stoliczku, na siedząco W PL co najwyżej moglibyśmy łaskawie postać