Majówka Chorwacja
Majówka Chorwacja
Są tu jakieś kaczory?
Czy na majówkę byliby chętni wybrać się do Chorwacji na nurkowanie?
7 dni, nurkowania na wraki i jaskinie (ale spoko, jaskinie dla początkujących), teren mało "oturystowiony"
Czy na majówkę byliby chętni wybrać się do Chorwacji na nurkowanie?
7 dni, nurkowania na wraki i jaskinie (ale spoko, jaskinie dla początkujących), teren mało "oturystowiony"
ishimo, kurs dobrze zrobić, OWD to byle co ale najszybciej Zapisz się do strażaków w Gryfinie (Raffer), niezłe modele
Ze mną bez plastiku nie możesz bo nie mam instruktora i nie zamierzam mieć, z klubem dostaniesz instruktora na plecy ale zawsze to kosztuje, no i pewnie więcej jak 10m nie puści.
Tam gdzie chcę pojechać dobrze by było do 30m zejść, ale mozna i do 20. Jaskinie ze stalaktytami i CZYSTA woda, dookoła dużo różnorodnych miejsc nurkowych, wraki statków
Ze mną bez plastiku nie możesz bo nie mam instruktora i nie zamierzam mieć, z klubem dostaniesz instruktora na plecy ale zawsze to kosztuje, no i pewnie więcej jak 10m nie puści.
Tam gdzie chcę pojechać dobrze by było do 30m zejść, ale mozna i do 20. Jaskinie ze stalaktytami i CZYSTA woda, dookoła dużo różnorodnych miejsc nurkowych, wraki statków
Raczej zawyżane, na wszelki wypadek
Najlepiej byłoby jechać w kilka osób i wziąć większe autko, poza tym grupa ma taniej w klubie nurkowym.
1. paliwo + płatne drogi, mały samochód - około 1600 zł do podziału na ilość osób
2. Noclegi za 7 nocy - jedynka 600 zł, dwójka 1000-1200, trójka 1200 zł zawsze dostępna jest kuchnia
3. Nurkowanie 900 zł za osobę za 10 nurkowań z łodzi z gazem, ale trzeba by sprawdzić jakim. Nie mam wybranego klubu
4. Jedzenie - zawsze mówie "tyle ile u nas". Ja mogę jeść puszki a inny potrzebuje restauracji
A jeszcze dochodzi prom na wyspę, ale nie są to porażające kwoty.
Najlepiej byłoby jechać w kilka osób i wziąć większe autko, poza tym grupa ma taniej w klubie nurkowym.
1. paliwo + płatne drogi, mały samochód - około 1600 zł do podziału na ilość osób
2. Noclegi za 7 nocy - jedynka 600 zł, dwójka 1000-1200, trójka 1200 zł zawsze dostępna jest kuchnia
3. Nurkowanie 900 zł za osobę za 10 nurkowań z łodzi z gazem, ale trzeba by sprawdzić jakim. Nie mam wybranego klubu
4. Jedzenie - zawsze mówie "tyle ile u nas". Ja mogę jeść puszki a inny potrzebuje restauracji
A jeszcze dochodzi prom na wyspę, ale nie są to porażające kwoty.
Zazdroszcze ze jedziecie ale pewnikiem w sierpniu sie wybiorem na freediving do Chorwacjii miejscowka jest obcykana z zeszlego wyjazdu 650 Euro za 10 dni dla 5 osob za apartament, jesli ktos chce jakis sprzet to moge odsprzedac bo porobilem porzadki w pokoju i sie tego uzbieralo. Jak cos to pisac na PW
Nie ważny stopien, tylko opływanie. Zrobisz kursik to będzie aż i tylko plastik. Zapisz się klubu w którym się nurkuje a nie robi kasę. Np. do wymienionych Rafferów, mają darmowy basen, pożyczą sprzęt, masz towarzystwo na nura i porządne szkolenie. Zresztą znam tam kilka osób, nurałem z nimi i mogę z czystym sumieniem polecić.
ja jak byłem w Chorwacji z OWD to naprawdę fajnie ponurkowałem. Jeżeli jedziesz uprawiać rekreację to w zupełności wystarcza. No i jeszcze jedna sprawa. Jeżeli nie będziesz potrafił rozwiązać problemu na 7 metrach to tym bardziej nie poradzisz sobie na 30. Do tego dochodzi czas denny. Jeżeli nurkujesz do 30 metrów a nie masz na sobie twina najlepiej z Nitroxem (kolejny kurs trzeba na to zrobić) to nie ma po co się tam pchać. Czas denny wyjdzie Ci około 5 min i musisz wracać tam jest pięknie nawet na płyciźnie
Ja mam plastik nitroxowy. Ogólnie:
- nitrox jest konieczny TYLKO przy powtarzających się nurkowaniach w jednym dniu, przy jednym nurku dziennie NIEWIELE daje. Czyli nitrox jest dobry na wakacjach
- na nitroxie nurkujesz PŁYCEJ i DŁUŻEJ. Trzeba pamiętać o płycej....
- nitrox jest 2x droższy od powietrza, PRZEWAŻNIE żeby mnie tu nikt nie prostował
- i tak z butli nie wykręcisz więcej niż ma. Na początek szybko powietrza będzie brakować... i do góry....
ishimo, moim zdaniem jak masz kasę i chcesz szybko to rób kursy w padi, a jak chcesz umieć nurkować, no i mieć dobre uprawnienia to mogę kogoś dobrego na PW polecić
A teraz już przestań pisać tylko rób plastik(i), bo po kursie musisz miesiąc czekać zanim przyślą....
Ale i tak uważam że OWD do zabawy wystarczy. Dalej jest ciemno, zimno i ch***owo
- nitrox jest konieczny TYLKO przy powtarzających się nurkowaniach w jednym dniu, przy jednym nurku dziennie NIEWIELE daje. Czyli nitrox jest dobry na wakacjach
- na nitroxie nurkujesz PŁYCEJ i DŁUŻEJ. Trzeba pamiętać o płycej....
- nitrox jest 2x droższy od powietrza, PRZEWAŻNIE żeby mnie tu nikt nie prostował
- i tak z butli nie wykręcisz więcej niż ma. Na początek szybko powietrza będzie brakować... i do góry....
ishimo, moim zdaniem jak masz kasę i chcesz szybko to rób kursy w padi, a jak chcesz umieć nurkować, no i mieć dobre uprawnienia to mogę kogoś dobrego na PW polecić
A teraz już przestań pisać tylko rób plastik(i), bo po kursie musisz miesiąc czekać zanim przyślą....
Ale i tak uważam że OWD do zabawy wystarczy. Dalej jest ciemno, zimno i ch***owo