Dobrzy Ludzie!
Proszę o poradę... Kupiłem swojego mavericka, poprzedni właściciel miał OC w firmie X, opłacił pierwszą ratę, kupilem auto, wymówiłem umowę dotychczasowej firmie X, wykupiłem polisę w AXA. Mija kilka miesięcy i przychodzi do mnie pismo z firmy X żebym zapłacił im za okres od dnia sprzedaży/nabycia do końca umowy. Dodam że nie wypowiedziałem im umowy w terminie 30 dni tylko więcej... Czy zasadne jest że chcą teraz moich pieniędzy? Przecież auto było ubezpieczone w innej firmie.
Stare OC...
jeżeli zawarte zostało ubezpieczenie w firmie x i opłacona została 1 rata a ty kupiłeś samochód to jesteś zobowiązany zapłacić drugą ratę w tej firmie ponieważ polisa została zawarta na rok i nie można jej wypowiedzieć przed jej upływem.To że ty opłaciłeś ubezpieczenie w innej firmie to po prostu zdublowałeś ubezpieczenie i nic na to nie poradzisz trzeba zapłacić zaległość takie jest prawo i przepisy ubezpieczeniowe.Nie zapomnij ponownie wypowiedzieć firmie x umowy można to zrobić na dzień przed jej zakończeniem .
za gszypem, tak zazwyczaj się robi. 1dzień przed końcem umowy bo inaczej automatycznie umowa się przedłuża.
ale jest też opcja, że jakbyś zapłacił za cały rok i wymówił to zwraca Ci firma x pieniążki za czas wymówienia, lub po prostu dajesz sprzedającemu kasę za auto i dodatkowo za oc i jeździsz na jego ubezpieczeniu i wymawiasz po przebiegu roku, kwestia się dogdania. ja bym teraz na Twoim miejscu z miejsca zabulił wszystkie raty i wymówił umowę firmie x. przedstawił świeży kwit z axa i umowę kupna/sprzedaży i x mają obowiązek zwrócić ci część kasy od dnia wymówienia. taka pętelka ale też prawnie zgodna
ale jest też opcja, że jakbyś zapłacił za cały rok i wymówił to zwraca Ci firma x pieniążki za czas wymówienia, lub po prostu dajesz sprzedającemu kasę za auto i dodatkowo za oc i jeździsz na jego ubezpieczeniu i wymawiasz po przebiegu roku, kwestia się dogdania. ja bym teraz na Twoim miejscu z miejsca zabulił wszystkie raty i wymówił umowę firmie x. przedstawił świeży kwit z axa i umowę kupna/sprzedaży i x mają obowiązek zwrócić ci część kasy od dnia wymówienia. taka pętelka ale też prawnie zgodna
gszyp pisze:jeżeli zawarte zostało ubezpieczenie w firmie x i opłacona została 1 rata a ty kupiłeś samochód to jesteś zobowiązany zapłacić drugą ratę w tej firmie .... .
jeśli wypowiesz ubezpieczenie w ciągu 30 dni od daty zakupu to nie musisz płacić drugiej raty, jeśli przekroczysz 30 dni to niestety musisz płacić i chyba nikt tobie kasy nie odda.