Jasiu pisze:A tak wracając do quadów na moment.
I jakie w związku z tym są różnice jeśli chodzi o VAT, akcyzę i rejestrację ? (prywatny import).
p@blo pisze:Jasiu pisze:A tak wracając do quadów na moment.
I jakie w związku z tym są różnice jeśli chodzi o VAT, akcyzę i rejestrację ? (prywatny import).
Tak na marginesie od siebie dodam nowosc o której jeszcze zapewne nie wszyscy wiedzą, jesli chodzi o pojazdy sprowadzone z zagrabanicy to jak mi wiadomo w woj. Zachodniopmorskim zmieniły sie od niedawna przepisy celne, tzn zostało wydane jakies wewnętrzne zarządzenie które nakazuje podważac wartości celne deklarowane na fakturze i "weryfikować" kwoty do poziomu cen z EUROTAXUi od tej kwoty naliczac opłaty, w zaleznosci od pojemnosci 3,1% lub 13,6 % tak wiec wpłyneło to juz drastycznie koszty sprowadzania i rejestrowania w woj. zachodniopomorskim.
Jesli ktos ma w planach sprowadzenie, radzę odrazu kupic na kogos z rodziny w innym województwie i potem odkupic.
W moim przypadku, bo akurat przechodzę ten temat, musiałbym do ceny która zapłaciłem dorzucic 4 tys funtów, czyli zawyżyc kwotę którą zapłaciłem, aby bez problemu nie przechodzic procesu Weryfikacji i spokojnie zarejestrowac auto, oczywiscie po zapłaceniu ok 6 tys zł za akcyze![]()
Jednym słowem wracają stare czasy...czyli wszystko pod górke w tym p.jebanym kraju![]()
PARANOJA![]()
p@blo pisze:Dokladnie, wyglada to w praktyce tak ze przyczepiają sie do aut pow. 2 litrów, natomiast jesli chodzi o rocznik to slyszałem opinie ze pow 2000 roku ale w praktyce okazuje sie ze kazde auto podwazają nawet przed 2000r, a robią to wtedy gdy obliczona kwota akcyzy różni sie od kwoty akcyzy w/g cennika eurotax o 2 tyś zł. jesli sie miesci to nie ma weryfikacji jesli wynosi 2100 to juz z automatu zaczyna sie procedura...![]()
Rzeczoznawcy maja ten sam cennik aut wiec nie wpisze ci nic innego chyba ze jest po wypadku itp. lub ma jakies braki
Dla mnie to zjawisko na maxa chore, ktos mówi ci ile faktycznie zapłaciłes za auto, pomijac np. import z USA, gdzie ceny faktycznie po przeliczeniu na PLN sa 2 lub nawet 3 razy tańsze ale h.j ich to obchodzi płac od ceny rynkowej![]()
Na szczescie nie wszystkie województwa wprowadziły te chore zasady...
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 75 gości