DESKI ZANABEDE
- kabbbatunio
- Operator wyciagarki
DESKI ZANABEDE
...jak w temacie wselkiej masci drewno i wszelkie ilosci
bo jako przyszły "członek" koła łowieckiego obowiazek zbudowania 2 ambon mnie spotkał
... jak nie potrzebne to chetnie pomoge sie ich pozbyc ...
bo jako przyszły "członek" koła łowieckiego obowiazek zbudowania 2 ambon mnie spotkał
... jak nie potrzebne to chetnie pomoge sie ich pozbyc ...
- Tanto
- 4X4 Szczecin
- Kontaktowanie:
darek.z pisze:U mnie właśnie taka stoi.
Jeszcze się okaże że czynsz możesz pobierać
kabbbatunio, jeśli można poprosić to postaw coś solidnego, uszczelnione przed wiatrem i deszczem. Kilka razy nocowałem w ambonach, ale prawdziwy luksus był w ambonie niedaleko Sątyża - wszystko szczelne, pomieszczenie zamykane na drzwi, kawałek wykładziny na podłodze... aż się wychodzić nie chciało. Większe luksusy widziałem tylko w ambonie w DDR'ze, ale to już inna bajka.
Suzuki SJ510 LWB '85 "Kozunia"
- kabbbatunio
- Operator wyciagarki
awiec tak,
na ambone zlecenie wystawia łowczy koła,
a ze koło jest dzierżawcą terenu wiec problemu niema,
rolnik - jest bardzo uradowany jesli posiada taki obiekt zwz na to ze koło wykazuje zainteresowanie jego polem, co za tym idzie odstrzał zwierzyny sp[owoduje "zmniejszenie lub ustatkowanie" zniszczen
co to ambony zamknietej, jest taka w planie minusy takiej to ograniczone pole manewru i obserwacji przez okna powszechnie takie robi sie tam gdzie są potrzebne, czytaj góry
a wybudowana bedzie na betonowych ustojach (Enea dzień dobry)
na ambone zlecenie wystawia łowczy koła,
a ze koło jest dzierżawcą terenu wiec problemu niema,
rolnik - jest bardzo uradowany jesli posiada taki obiekt zwz na to ze koło wykazuje zainteresowanie jego polem, co za tym idzie odstrzał zwierzyny sp[owoduje "zmniejszenie lub ustatkowanie" zniszczen
co to ambony zamknietej, jest taka w planie minusy takiej to ograniczone pole manewru i obserwacji przez okna powszechnie takie robi sie tam gdzie są potrzebne, czytaj góry
a wybudowana bedzie na betonowych ustojach (Enea dzień dobry)
- kabbbatunio
- Operator wyciagarki
kogut pisze:deski to na budowach ze starych palet wszedzie pelno lub w hurtowniach budowlanych a taka ambone to najlepiej odrazu z pasnikiem na dole stawiaj bedzie blisko do zwierzyny
po pierwsze uno
nie strzela sie pod pasnikami zwierzyny = cel pasnika to odciągniecie zfieszątek od pól i oczywiscie help zimą
to jak masz gdzies tam takie to zapakuj na auto ile nada,
sie zgadamy runken:
- kabbbatunio
- Operator wyciagarki
Benes pisze:a tak się zastanawiam jako to jest z budową ambon???
Chodzi mi o zgodę właściciela terenu???
aa co do zgody to jak juz mowiełem + do tego , ambony stawai sie raczej na skraju lasu, tak aby nie było własnie problemu z włascicielem pola, a i coby nie przeszkadzały "włascicielowi" w obróbce pola
kabbbatunio pisze:Benes pisze:a tak się zastanawiam jako to jest z budową ambon???
Chodzi mi o zgodę właściciela terenu???
aa co do zgody to jak juz mowiełem + do tego , ambony stawai sie raczej na skraju lasu, tak aby nie było własnie problemu z włascicielem pola, a i coby nie przeszkadzały "włascicielowi" w obróbce pola
Tak sie pytałem tak z ciekawości i z własnego doświadczenia.
Mam niestety przykre doświadczenia z myśliwimi, na szczęście większość mam dobrych
Mi to nie przeszkadza...
....
- Tanto
- 4X4 Szczecin
- Kontaktowanie:
kabbbatunio pisze:co to ambony zamknietej, jest taka w planie minusy takiej to ograniczone pole manewru i obserwacji przez okna
Ta o której pisałem to był extra wypas z balkonikiem od strony pola
Tak że obiadek ugotowałem w środku (na zewnątrz tak dmuchalo że palnik przygasał), a szamanko było na zewnątrz z pięknym widokiem na okolicę i wijący się nasyp 'berlinki'.
Paśniki to też dobra rzecz, zwłaszcza z magazynami na siano
Suzuki SJ510 LWB '85 "Kozunia"
- kabbbatunio
- Operator wyciagarki
petio pisze:u mnie możesz pokroić te deski - szybko i ładnie. mam kawał sklejki ale nie wiem czy sie spodoba bo już wiekowe, alle jak się zdecydujesz na wykladzine to mam to dam.
to ja bym chetnie namiary na pw poprosił a i jeszcze jakies parametry tej sklejki ? wymiary i grubosc
to bedzie jeden problem mniej
desek dalej poszukuje
- kabbbatunio
- Operator wyciagarki
Tanto pisze:kabbbatunio pisze:co to ambony zamknietej, jest taka w planie minusy takiej to ograniczone pole manewru i obserwacji przez okna
Tak że obiadek ugotowałem w środku (na zewnątrz tak dmuchalo że palnik przygasał), a szamanko było na zewnątrz z pięknym widokiem na okolicę i wijący się nasyp 'berlinki'.
tak zwane magazyno pasniki
-
- Sympatyk 4x4 Szczecin
- Kontaktowanie:
- kabbbatunio
- Operator wyciagarki
Andrzej Wolańczyk pisze:Witam
A w jakim ty kole łowieckim będziesz działał. W normalnych kołach jest troszkę inaczej. Koło zabezpiecza materiał i wyznacza miejsce gdzie trzeba postawić ambonę. Kandydat czy myśliwy musi to tylko wykonać. Przynajmniej tak jest w większości kół jakie znam.
Darz Bór młody adepcie łowiectwa.
KŁ "Rogacz"
a u nas zwz na ilosc kandydatów w tym roku, i pomysł mojego dziadka ktory podchwycił łowczy jest inaczej , padło hasło
"...przyjmujcie wszystkich, wyznaczcie miejsca na ambone a niech sie sami reszta zajmą, a jak beda mało pomocni i aktywni, to papa a ambona zostanie .... "
i walne z 10 maja dalej podtrzymuje to ze drewienko we własnym zakresie, ewentualnie okrąglaki, ale np mi sie wydaje ze na samą bude deski beda stosunkowo lepsiejsze ...
pozdrawiam Darz Bór
- kabbbatunio
- Operator wyciagarki
Tanto pisze:kabbbatunio pisze:co to ambony zamknietej, jest taka w planie minusy takiej to ograniczone pole manewru i obserwacji przez okna
spoko spoko wsio da sie zrobic Tanto jak znajdziesz jakies okna to bedzie z okanmi
- p@blo
- Sympatyk 4x4 Szczecin
- Kontaktowanie:
kabbbatunio pisze:Andrzej Wolańczyk pisze:Witam
A w jakim ty kole łowieckim będziesz działał. W normalnych kołach jest troszkę inaczej. Koło zabezpiecza materiał i wyznacza miejsce gdzie trzeba postawić ambonę. Kandydat czy myśliwy musi to tylko wykonać. Przynajmniej tak jest w większości kół jakie znam.
Darz Bór młody adepcie łowiectwa.
KŁ "Rogacz" ...
tez se chlopaki nazwe wymyslili
Paweł
/było Y61 4.2 TD... aktualnie...hamerykańska myśl techniczna "XJ" 4.0 '98/
/było Y61 4.2 TD... aktualnie...hamerykańska myśl techniczna "XJ" 4.0 '98/
- kabbbatunio
- Operator wyciagarki
-
- Sympatyk 4x4 Szczecin
- Kontaktowanie:
Jedni są "rogaczami" w nazwie a inni w życiu .
A wracając do tematu desek. Najprościej kupić oflisy w tartaku. I cena do przełknięcia i do obicia ambony się nadają. Na podłogę musisz kupić tylko grubsze ( podłogowe -minimum 30mm-) a na dach wystarczą 20mm. Pod podłogę daj ze 3 belki i zostaw odstępy pomiędzy deskami bo jak wyschną to będą skrzypiały i cię starsi myśliwi za dzwonki powieszą.
Darz bór.
A wracając do tematu desek. Najprościej kupić oflisy w tartaku. I cena do przełknięcia i do obicia ambony się nadają. Na podłogę musisz kupić tylko grubsze ( podłogowe -minimum 30mm-) a na dach wystarczą 20mm. Pod podłogę daj ze 3 belki i zostaw odstępy pomiędzy deskami bo jak wyschną to będą skrzypiały i cię starsi myśliwi za dzwonki powieszą.
Darz bór.
- kabbbatunio
- Operator wyciagarki
Andrzej Wolańczyk pisze:Jedni są "rogaczami" w nazwie a inni w życiu .
Darz bór.
myslałem nad paletami euro, ale to jeszcze do dogadania dzieki za rady, napewno sie przydadza, ciekawi mnie jaki to koszt wyjdzie ostateczny gotowego produktu