http://media.wp.pl/kat,1022943,wid,1295 ... omosc.html
mnie tam łezka poleciała...
Grudzień 70
Grudzień 70. Pamiętam byłem w podstawówce i kilka dni po tych wydarzeniach pojechałem z mamą do Szczecina. Na chodnikach leżało pełno łusek, w powietrzu czuć było jeszcze woń gazu łzawiącego. Widok budynku KC zrobił na mnie niesamowite wrażenie. Czułem, że wydarzyło się coś złego a zarazem doniosłego coś co podważa zasady mojego bytu w PRL.
Pamiętam w Pewex-sie była piękna Jawa ale ktoś ją ukradł.
13XII byłem już żołnierzem LWP nie dane mi było wyjść o czasie do cywila, nie chcę o tym pisać bo to przykre wspomnienie. Jak młody człowiek marzyłem o orle w koronie, wolnej ojczyźnie i w życiu nie sądziłem, że to marzenie się spełni.
Pamiętam w Pewex-sie była piękna Jawa ale ktoś ją ukradł.
13XII byłem już żołnierzem LWP nie dane mi było wyjść o czasie do cywila, nie chcę o tym pisać bo to przykre wspomnienie. Jak młody człowiek marzyłem o orle w koronie, wolnej ojczyźnie i w życiu nie sądziłem, że to marzenie się spełni.
- prezes
- Prezes 4x4 Szczecin
- Kontaktowanie:
Widziałem dziś w Kronice uliczną pseudoankietę dot grudnia 70 roku. Pytana była młodzież gimnazjalno/licealna.
K.urwa, gdzie są rodzice tych dzieciaków ?, gdzie jest k.urwa szkoła ?
Te małolaty bladego pojęcia nie miały o co są pytane, 1 na 10 wiedział, z opowieści dziadka stoczniowca.
To jest dopiero porażające !!!!!!
Te małolaty bladego pojęcia nie miały o co są pytane, 1 na 10 wiedział, z opowieści dziadka stoczniowca.
prezes, po prostu prezes
prezes pisze:Widziałem dziś w Kronice uliczną pseudoankietę dot grudnia 70 roku. Pytana była młodzież gimnazjalno/licealna.
komuna Panie komuna
Słyszałem jak nauczycielka z liceum mówiła że program u nich kończy się na 1945
Ja pamiętam jak u nas na ulicy po obu stronach stałą barykada zbudowana ze śmietników które wtedy jeszcze stały na ulicach.
Ojca wracającego do domu przemoczonego do suchej nitki...
Pamiętam jak przez firankę patrzyłem jak wzdłuż budynku skradało się ZOMO, jak jeden z zomowców dostał rzuconą doniczką z balkonu. W kierunku tego balkonu zostały wystrzelone petarda z gazem...
Pierwsze moje znalezione łuski były znalezione gdzieś na placu Kościuszki...
Pierwszy raz poczułem specyficzny zapach gazu łzawiącego jak wziąłem do ręki pewną papierową tubę leżącą na ulicy
Ja pamiętam jak u nas na ulicy po obu stronach stałą barykada zbudowana ze śmietników które wtedy jeszcze stały na ulicach.
Ojca wracającego do domu przemoczonego do suchej nitki...
Pamiętam jak przez firankę patrzyłem jak wzdłuż budynku skradało się ZOMO, jak jeden z zomowców dostał rzuconą doniczką z balkonu. W kierunku tego balkonu zostały wystrzelone petarda z gazem...
Pierwsze moje znalezione łuski były znalezione gdzieś na placu Kościuszki...
Pierwszy raz poczułem specyficzny zapach gazu łzawiącego jak wziąłem do ręki pewną papierową tubę leżącą na ulicy
....