Dostałem takiego maila od kumpla ratownika GORP i z racji, że wszyscy łazimy w takich miejscach, że pomoc może być nam potrzebna pozwalam sobie przesyłać informacje dalej - warto wiedzieć i oby Wam i Waszym bliskim nie było to potrzebne;
"Prośba Akademii Medycznej
Ratownicy medyczni, policjanci, strażacy i wszyscy inni, którzy interweniują na miejscu wypadków, wielokrotnie napotykają na trudności, kiedy muszą kontaktować się z krewnymi lub bliskimi poszkodowanych. W/w służby zaproponowały, abyśmy w specjalny sposób oznakowali w swojej komórce numer służący w nagłych wypadkach do kontaktu z bliskimi osoby poszkodowanej. Bardzo często telefon komórkowy jest jedynym przedmiotem, który można przy takiej osobie znaleźć. Szybki kontakt pozwoliłby na uzyskanie takich informacji jak:grupa krwi, przyjmowane leki, choroby przewlekle, alergie, itp.
Ratownicy zaproponowali, aby każdy w swoim telefonie umieścił naliście kontaktów osobę, z którą należy się skontaktować w nagłych wypadkach.Numer takiej osoby należy zapisać pod międzynarodowym skrótem ICE (in Case ofEmergency).Wpisanie więcej niż jednej osoby do takiego kontaktu wymagałoby następującego oznaczenia: ICE1, ICE2, ICE3, itd.
Oznakowanie zdecydowanie ułatwiłoby prace wszystkim służbom ratowniczym. Pomysł jest łatwy w realizacji, nic nie kosztuje, a może ocalić życie.Akcja ma zasięg europejski.
Wpiszcie ten numer teraz do swojej komórki bo potem zapomnicie i przekażcie informacje dalej."
wazne i oby nigdy nie przydatne
bylebym nie skasztanił inicjatywa jak najbardziej słuszna. ja sobie zainstaluje taki nr. od dawna o tym rozkminiałem jeszcze jak się sportowałem dość niebezpiecznie i mam kilka numerów, które jasno dają do zrozumienia żeby tam tarabanić.
jedna zastanawia mnie jak to się będzie miało do rzeczywistości. straże ogniowe, wodne i górskie owszem, ale reszta zazwyczaj nie wpada na to że watro było by powiadomić bliskich...
jedna zastanawia mnie jak to się będzie miało do rzeczywistości. straże ogniowe, wodne i górskie owszem, ale reszta zazwyczaj nie wpada na to że watro było by powiadomić bliskich...
ICE :thumleft: bardzo dobry pomysł i nie wymagający żadnych poświęceń
a jeśli mowa o nagłych wypadkach . . .
to pewnie niektórzy znaja lub tez posiadają: KREWKART - identyfikacyjna karta grupy krwi, gdzie są zawarte:
imię i nazwisko
data urodzenia
pesel
i oczywiście grupa krwi z datą, kiedy była badana
format: plastik jak dowód osobisty
koszt: nie pamiętam dokładnie ale daweł chyba coś ok 40 zł
to pewnie niektórzy znaja lub tez posiadają: KREWKART - identyfikacyjna karta grupy krwi, gdzie są zawarte:
imię i nazwisko
data urodzenia
pesel
- miastek
- V-ce prezes 4x4 szczecin
budzik pisze:ICE :thumleft: bardzo dobry pomysł i nie wymagający żadnych poświęceń
imię i nazwisko
data urodzenia
pesel
Tak tylko ze to akurat mozesz sobie w buty wsadzic bo w razie W i tak lekarz musi najpierw stwierdzic grupe krwi na podstawie badania i dopiero morze ci ją podać.
Miastek Off-road GARAGE
Serwis, części, akcesoria 4X4
ESCAPE wyciągarki, zawieszenia, namioty dachowe
iKAMPER local dealer
iODPERFORMANCE local dealer
NOWY ADRES!!! WARZYMICE 18B
502 599 717
SuperPatrolSuper TURBOintercooler
Serwis, części, akcesoria 4X4
ESCAPE wyciągarki, zawieszenia, namioty dachowe
iKAMPER local dealer
iODPERFORMANCE local dealer
NOWY ADRES!!! WARZYMICE 18B
502 599 717
SuperPatrolSuper TURBOintercooler
Wszystko ładnie, pięknie tylko w praktyce wygląda to troszkę inaczej. Nikt nie szuka telefonu tylko niesie pomoc a z doświadczenia znam przypadki gdzie podczas akcji telefon przepadł. Wiec, jeżeli mogę za sugerować lepsze są karty medyczne, które mocowane są na przykład na taśmę izolacyjną. Jest to sprawdzony sposób i ułatwiający pracę.
Zdrowy rozsądek jest niezdrowy dla marzeń
Mały szczegół dotyczący postu o KREWKART'cie to do opłaty trzeba dołożyć dwie fiolki kwi w kilkudniowych odstępach czasu, ale w razie zagrożenia życia lekarz (ratownik) nie bierze tego jako wykładnik i nie poda od razu takiej krwi jak na karcie co nie oznacza że też warto mieć.
Jeżeli ktoś jest honorowym krwiodawcą to w miejscu poboru krwi można sobie taką kartę też wyrobić
Jeżeli ktoś jest honorowym krwiodawcą to w miejscu poboru krwi można sobie taką kartę też wyrobić