spwanie żeliwa
spwanie żeliwa
kto mi pomoże w tym temacie ? potrzeba pospawać kolektor wydechowy w fordzie tranzicie , najlepiej bez demontażu, pękniecie miedzy głownym kolektorem a tłumikiem, raczej nie ma potrzeby planowania
- miastek
- V-ce prezes 4x4 szczecin
Rzadko to wytrzymuje, zazwyczaj szybko pęka w miejscu spawania nawet jak pospawa to bardzo ogarnięty człowiek, ale możesz próbować.
Miastek Off-road GARAGE
Serwis, części, akcesoria 4X4
ESCAPE wyciągarki, zawieszenia, namioty dachowe
iKAMPER local dealer
iODPERFORMANCE local dealer
NOWY ADRES!!! WARZYMICE 18B
502 599 717
SuperPatrolSuper TURBOintercooler
iKAMPER local dealer
502 599 717
Bez demontażu?
Czyli na zimno i nie zawsze we właściwej pozycji?
Równie dobrze możesz to poxiliną zalepić, chociaż lepiej wydać na flaszkę.
Takie rzeczy to w erze...
Poguglaj se chociaż podstawy spawania żeliwa, to będziesz wiedział o co pytasz.
Czyli na zimno i nie zawsze we właściwej pozycji?
Równie dobrze możesz to poxiliną zalepić, chociaż lepiej wydać na flaszkę.
Takie rzeczy to w erze...
Poguglaj se chociaż podstawy spawania żeliwa, to będziesz wiedział o co pytasz.
Jeśli coś się nie daje naprawić, to znaczy, że nie było zepsute.
4.2 DONKEY
4.2 DONKEY
- miastek
- V-ce prezes 4x4 szczecin
Panowie można się doktoryzować ze spawania żeliwa ale tu mówimy o spawaniu kolektora wydechowego który się nierównomiernie nagrzewa a czasami chlapnie na niego zimna woda z kałuży = nierównomierne naprężenia.
Trochę tego przerobiłem bo w vectrach z dieslem 1.9 150KM często pękają kolektory a że są one integralną częścią turbiny to ludzie szukają pomocy w spawaniu bo szkoda wymieniać dobrą turbinę ze względu na pęknięcie kolektora. I z tego co zauważyłem to trochę loteria z tendencją negatywną. Rzadko wytrzymywało to więcej niż kilka tyś km bez względu na to czy spawał to amator migomatem czy gość który 30 lat spawał żeliwo w stoczni. Ale zdarzało się że pospawane na odpier.... przez pana Kazia w szopie trzymało jak talala. Więc można próbować ale bez względu na technologie gwarancji nie ma że zaraz jebnie na nowo.
Trochę tego przerobiłem bo w vectrach z dieslem 1.9 150KM często pękają kolektory a że są one integralną częścią turbiny to ludzie szukają pomocy w spawaniu bo szkoda wymieniać dobrą turbinę ze względu na pęknięcie kolektora. I z tego co zauważyłem to trochę loteria z tendencją negatywną. Rzadko wytrzymywało to więcej niż kilka tyś km bez względu na to czy spawał to amator migomatem czy gość który 30 lat spawał żeliwo w stoczni. Ale zdarzało się że pospawane na odpier.... przez pana Kazia w szopie trzymało jak talala. Więc można próbować ale bez względu na technologie gwarancji nie ma że zaraz jebnie na nowo.
Miastek Off-road GARAGE
iKAMPER local dealer
502 599 717
iKAMPER local dealer
502 599 717
Jednak nic się nie zmieniło wymieniacz który ledwo smarka migiem wypowiada się na tematy absolutnie mu nieznane, w serwisie opla doktoryzować można się nawet z wymiany filtra oleju.
Tak dla zainteresowanych na dzień dzisiejszy spawanie żeliwa nie stanowi większego problemu w dobie nowych technologii żeliwo można bezproblemowo połączyć ze zwykłą stalą konstrukcyjną np. st3 czy to na gorąco czy na zimno nie ma znaczenia.
Kto słyszał o spawaniu synergicznym czy pulsacyjnym o technologii inwertorowej migi już nie ważą po 100 czy200 kg przy 300 A tylko 20-30 kg spawać można już praktycznie wszystko jedynym materiałem z którym jest duży problem to stopy magnezowe.
A kleje do żeliwa Andrzej też są na wysokie i niskie temperatury
Tak dla zainteresowanych na dzień dzisiejszy spawanie żeliwa nie stanowi większego problemu w dobie nowych technologii żeliwo można bezproblemowo połączyć ze zwykłą stalą konstrukcyjną np. st3 czy to na gorąco czy na zimno nie ma znaczenia.
Kto słyszał o spawaniu synergicznym czy pulsacyjnym o technologii inwertorowej migi już nie ważą po 100 czy200 kg przy 300 A tylko 20-30 kg spawać można już praktycznie wszystko jedynym materiałem z którym jest duży problem to stopy magnezowe.
A kleje do żeliwa Andrzej też są na wysokie i niskie temperatury
Wrangler YJ 4 l
Defender 110 td5
Jeep Comanche MJ 4 l
Toyota HDJ 80
Same Legendy
---------------------------------------
Lepiej być człowiekiem który głośno przeklina...niż małym, cichym skurwysynem ....
Defender 110 td5
Jeep Comanche MJ 4 l
Toyota HDJ 80
Same Legendy
---------------------------------------
Lepiej być człowiekiem który głośno przeklina...niż małym, cichym skurwysynem ....
Czekałem aż się odezwiesz Przemas. W końcu chyba najbardziej ogarnięty w dziedzinie spawania w tym gronie.
Kleje do żeliwa są. Jednak nie do zastosowania w tak zmiennych dynamicznie warunkach pracy jak kolektor wydechowy. Przy czym technologia klejenia wymaga jednak wstępnej obróbki mechanicznej elementu co bez zdejmowania tegoż kolektora nie jest raczej możliwe.
Na chwilę to i srebrna taśma wytrzyma. Trzeba było napisać Fifek, że potrzebujesz coś zdrutować.
Kleje do żeliwa są. Jednak nie do zastosowania w tak zmiennych dynamicznie warunkach pracy jak kolektor wydechowy. Przy czym technologia klejenia wymaga jednak wstępnej obróbki mechanicznej elementu co bez zdejmowania tegoż kolektora nie jest raczej możliwe.
Na chwilę to i srebrna taśma wytrzyma. Trzeba było napisać Fifek, że potrzebujesz coś zdrutować.
Jeśli coś się nie daje naprawić, to znaczy, że nie było zepsute.
4.2 DONKEY
4.2 DONKEY
Wróć do „Warsztaty samochodowe”