Rozpatruję wstępnie (jeszcze nie zdecydowane) w lutym Chile - około 3 tyg. z przelotami.
Parki Narodowe: m. in. Pustynię Atacama, Patagonię. https://pl.wikipedia.org/wiki/Parki_narodowe_w_Chile
Na miejscu dłuższe trasy samolotem (jest dość tanio a odległości ogromne), okolica wynajętym samochodem typu węglarka.
Jakby kogoś interesowało - pytać
Samolot z Berlina na miejsce też jakiś specjalnie drogi nie jest.
Wstępnie dlatego że niejasne mam informacje nt. krótkiej kwarantanny dla zaszczepionych, ale to ustalę.
2022 kierunki
Re: 2022 kierunki
Taki skrócony opis trasy przez Andy
Kod: Zaznacz cały
Wśród ośnieżonych wulkanów, miast duchów i fauny, która lubi się popisywać, przejedź przez tę dziewiczą, malowniczą, naprawdę piękną trasę, która przecina Park Narodowy Volcán Isluga, Pomnik Przyrody Salar de Surire, Rezerwat Narodowy Las Vicuñas i Park Narodowy Lauca. Ponadto istnieje możliwość kąpieli w naturalnych gorących źródłach. Podziwiaj także kościół Isluga. Możesz jeść i spać w Colchane i Putre.
Zalecane są pojazdy o dużym prześwicie 4x4, ponieważ konieczne jest przekroczenie rzeki.
Podążając tą trasą, musisz zabrać ze sobą dodatkowe paliwo, ponieważ przejedziesz 550 km między ostatnią stacją benzynową w Pozo Almonte (Copec) a pierwszą w Arica (Shell). Te stacje benzynowe są pokazane na mapie.
Polecam skontaktowanie się z chilijską policją (http://www.carabineros.cl/) i administracją parków narodowych (http://www.conaf.cl/), aby dowiedzieć się o stanie
drogi. Z pewnością wszystko będzie trudniejsze w porze deszczowej, od grudnia do lutego.
Aby uzyskać więcej informacji, polecam przewodnik Chile & Easter Island Lonely Planet lub / i przewodnik Chiletur Zona Norte Copec (w języku hiszpańskim).
- prezes
- Prezes 4x4 Szczecin
- Kontaktowanie:
No qwa Żdzichu, gdyby to było nawet ciut za Maroko. Ale to wogóle inna planeta.
I opis tracka już mnie kupił , to ni dom rady.
Choć może na 55 tke
I opis tracka już mnie kupił , to ni dom rady.
Choć może na 55 tke
prezes, po prostu prezes
Założenia Ceny na szybko z internetu - za 2 osoby i 2 strony.
- lot Berlin - Santiago - 7800 zł
- zwiedzanie Santiago 1-1,5 dnia
- lot Santiago - Calama 700 zł
- wypożyczenie samochodu 2500 zł
- San Pedro de Atacama i rundka kilka dni po najsuchszej pustyni świata, część poza asfaltem
- Na koniec jak aklimatyzacja jakaś nastąpi wjazd na 5700 m tym:
- widokowy przejazd do kolejnego Parku Las Vicuñas
- tam przejazd przez 2 parki, górami, poza asfaltem. 550 km od stacji do stacji
- powrót brzegiem Pacyfiku do Calamy.
do przejechania ok. 2500 km
Nie mam pojęcia jak wyjdzie czasowo.
Jak będzie czas i Ela będzie żywa to samolot lokalny do Patagonii i tam druga rundka. A jak nie to do domu....
- lot Berlin - Santiago - 7800 zł
- zwiedzanie Santiago 1-1,5 dnia
- lot Santiago - Calama 700 zł
- wypożyczenie samochodu 2500 zł
- San Pedro de Atacama i rundka kilka dni po najsuchszej pustyni świata, część poza asfaltem
- Na koniec jak aklimatyzacja jakaś nastąpi wjazd na 5700 m tym:
- widokowy przejazd do kolejnego Parku Las Vicuñas
- tam przejazd przez 2 parki, górami, poza asfaltem. 550 km od stacji do stacji
- powrót brzegiem Pacyfiku do Calamy.
do przejechania ok. 2500 km
Nie mam pojęcia jak wyjdzie czasowo.
Jak będzie czas i Ela będzie żywa to samolot lokalny do Patagonii i tam druga rundka. A jak nie to do domu....
Ostatnio zmieniony ndz 21 lis, 2021 przez Abo, łącznie zmieniany 1 raz.
prezes pisze:Choć może na 55 tke
No dla mnie to odkładanie już nie bardzo
pamiętam e tańsze loty było do Rio a stamtąd można pojechać luksusowym autobusem do Santaiago. Ja miałem lot za około 2000zł w obydwie strony, 4 tygodnie przed karnawałem
....
Popaczę
Istotny jest też czas żeby dojazd nie zajął tygodnia.
Taniej też jest samolot 34h, ta cena dotyczy 18h
Istotny jest też czas żeby dojazd nie zajął tygodnia.
Taniej też jest samolot 34h, ta cena dotyczy 18h