Jak człowiek się nudzi to mu różne głupie (?) pomysły przychodzą do głowy... mnie też ta dolegliwość dopadła, chciałbym zrobić kopię takiego systemu http://www.mattracks.com/ A że cenię czas swój i innych proszę o opinię czy ma to sens ekonomiczno-jakościowy. Oryginały kosztują ~6000$
Tu widać dokładniej jak to jest zbudowane http://www.litefoot.pl/index.php?d=produkty&p=2
Docelowo zamontowane by były w małym ciągniczku opartym na dieslu 1,4 l z renówki, będzie miał bardzo ograniczoną prędkość maksymalną i najprawdopodobniej połączone ze sobą dwie skrzynie biegów. Tyle wiem - cała treszta założeń projektowych jest w głowie mojego ojca.
A może znacie jakiś inny patent na zmniejszenie nacisku na podłoże który jest możliwy do zrealizowania niewielkim kosztem?
Mattracks - gąsiennice zamiast kół
- Tanto
- 4X4 Szczecin
- Kontaktowanie:
Mattracks - gąsiennice zamiast kół
Suzuki SJ510 LWB '85 "Kozunia"
- Tanto
- 4X4 Szczecin
- Kontaktowanie:
Od ponad roku w lesie leży drewno którego ni jak nie idzie wywieźć i jeśli w najbliższym czasie nie będzie przez tydzień czasu coś koło -20 st. C to poleży jeszcze rok Gdyby do tego ciągniczka dało by się założyć napęd gąsiennicowy to nie powinien mieć problemów z poradzeniem sobie w tamtym terenie. A w przyszłości może by jeszcze zarabiał na siebie.
No i oczywiście był by szpan na całą okolicę
To rozwiązanie jest o tyle fajne że w każdej chwili można założyć normalne koła w zależności od tego jaka robota jest do wykonania. Pytanie tylko czy koszt wykonania nie zabije na miejscu
No i oczywiście był by szpan na całą okolicę
To rozwiązanie jest o tyle fajne że w każdej chwili można założyć normalne koła w zależności od tego jaka robota jest do wykonania. Pytanie tylko czy koszt wykonania nie zabije na miejscu
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/ATV-RUBB ... enameZWDVW
Ten jest łatwiejszy do wykonania i trochę tańszy
Ten jest łatwiejszy do wykonania i trochę tańszy
Wrangler YJ 4 l
Defender 110 td5
Jeep Comanche MJ 4 l
Toyota HDJ 80
Same Legendy
---------------------------------------
Lepiej być człowiekiem który głośno przeklina...niż małym, cichym skurwysynem ....
Defender 110 td5
Jeep Comanche MJ 4 l
Toyota HDJ 80
Same Legendy
---------------------------------------
Lepiej być człowiekiem który głośno przeklina...niż małym, cichym skurwysynem ....
- Tamlin
- Prawdziwy offrołdowiec
A ja mam inny pomysł.
Jak LKT tam nie wiedzie, Forwarder z łańcuchami zmniejszającymi nacisk jednostkowy też, koń przeżytek ale nie mów tego w górach bo tam robią do tej pory, to zostaje tylko jedno.
Zakup odpowiednią ilość wałówki i w.... , obgadaj z naleśnikiem że będziesz robił zrywkę i wtedy zorganizuj imprezę dla 4x4 Szczecin i wszyscy sprawdzą możliwości swoich aut i wyciągarek.
Nie kombinuj maszyny nie wiadą to i wynalazek nie wiedzie.
Dużo tego do zerwania, daleko do drogi, stowarzyszenie da rade.
Jak LKT tam nie wiedzie, Forwarder z łańcuchami zmniejszającymi nacisk jednostkowy też, koń przeżytek ale nie mów tego w górach bo tam robią do tej pory, to zostaje tylko jedno.
Zakup odpowiednią ilość wałówki i w.... , obgadaj z naleśnikiem że będziesz robił zrywkę i wtedy zorganizuj imprezę dla 4x4 Szczecin i wszyscy sprawdzą możliwości swoich aut i wyciągarek.
Nie kombinuj maszyny nie wiadą to i wynalazek nie wiedzie.
Dużo tego do zerwania, daleko do drogi, stowarzyszenie da rade.
Nie pozwól aby praca zdominowała całe twoje życie.
Maleństwo Gr LOOOONG
Maleństwo Gr LOOOONG
- Tanto
- 4X4 Szczecin
- Kontaktowanie:
Nie ukrywam że myślałem o namówieniu Prezesa lub Benesa na puszczenie jakiejś lajtowej imprezy w tamtym rejonie, a między tym lasem a moim domem jest jeszcze lekko zarośnięta droga którą warto by odświerzyć, jednak ma tam drewno jeszcze kilka innych osób i pozbawili byśmy ich szansy na wyszarpanie swojego drewna
Zastanawiałem się też nad ciąganiem tego drewna na windzie, ale trzeba by przeciągać na trzy lub cztery razy (ewentualnie ustawić 4 auta w rzędzie). Na razie zobaczymy jak ojciec zareaguje na moją wizję
Zastanawiałem się też nad ciąganiem tego drewna na windzie, ale trzeba by przeciągać na trzy lub cztery razy (ewentualnie ustawić 4 auta w rzędzie). Na razie zobaczymy jak ojciec zareaguje na moją wizję
- Tamlin
- Prawdziwy offrołdowiec
Ojciec zareaguje dokładnie tak jak to opisałeś
A ile tego tam jest, ile mają inni ludzie.
Można ich skasować za usługę, a dla ciebie jeszcze za piwo zostanie.
Jaki to sortyment.
A jeszcze jedno, widziałeś w lesie jak kierowca ryje drogę i się nie zastanawia czy ktoś tam jeszcze wjedzie.
Zawsze można powiedzieć zakopałem się.
A ile tego tam jest, ile mają inni ludzie.
Można ich skasować za usługę, a dla ciebie jeszcze za piwo zostanie.
Jaki to sortyment.
A jeszcze jedno, widziałeś w lesie jak kierowca ryje drogę i się nie zastanawia czy ktoś tam jeszcze wjedzie.
Zawsze można powiedzieć zakopałem się.
Nie pozwól aby praca zdominowała całe twoje życie.
Maleństwo Gr LOOOONG
Maleństwo Gr LOOOONG
Re: Mattracks - gąsiennice zamiast kół
Tanto pisze: A może znacie jakiś inny patent na zmniejszenie nacisku na podłoże który jest możliwy do zrealizowania niewielkim kosztem?
Trapy?
Jeśli coś się nie daje naprawić, to znaczy, że nie było zepsute.
4.2 DONKEY
4.2 DONKEY
na pomerce było kiedyś takie miejsce na trofowisku/rozlewisku gdzie drzewa były pościnane na wysokości 1,5 - 2 metra. Póżniej pytałem sędziego ktry okazał się leśnikiem tego terenu to powiedział mi że w zimę wycinali jak porządnie zmroziło i przysypało śniegiem.
Śmiesznie to wyglądało ale za to dobre kotwy do windy były latem
Śmiesznie to wyglądało ale za to dobre kotwy do windy były latem
....
Wróć do „Instytut Zmotologii Terenowej”