Ciekawostka dla posiadczy RD28T
Ciekawostka dla posiadczy RD28T
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=6&t=81390
Zastanawiam się, czy to nie z powodu zbytniego podkręcania dawki. Więc uważajcie, bo sądząc po czarnym dymie to niektórzy mają swoje RD28T trochę podkręcone.
Zastanawiam się, czy to nie z powodu zbytniego podkręcania dawki. Więc uważajcie, bo sądząc po czarnym dymie to niektórzy mają swoje RD28T trochę podkręcone.
- miastek
- V-ce prezes 4x4 szczecin
Miałem tak w starym silniku na jednym cylindrze. Od razu jak go kupiłem to nie grzała jedna świeca i była właśnie tak upalona ale czapki nie ściągałem tylko wymieniłem świece i latał dalej. Dopiero jak podskoczyła czapka i ją zwaliłem to zobaczyłem takie odciski. Silnik do końca chodził równo i miał równe ciśnienie na wszystkich garkach. Nie podkręcałem tam dawki w tym zresztą też nie podkręcałem.
Zresztą taką sytuację widziałem wiele razy w innych dieslach w plaskaczach więc ta ciekawostka to nie tylko dla RD28T ale każdego diesla w 4.2 też może się tak ujebać
Zresztą taką sytuację widziałem wiele razy w innych dieslach w plaskaczach więc ta ciekawostka to nie tylko dla RD28T ale każdego diesla w 4.2 też może się tak ujebać
Miastek Off-road GARAGE
Serwis, części, akcesoria 4X4
ESCAPE wyciągarki, zawieszenia, namioty dachowe
iKAMPER local dealer
iODPERFORMANCE local dealer
NOWY ADRES!!! WARZYMICE 18B
502 599 717
SuperPatrolSuper TURBOintercooler
iKAMPER local dealer
502 599 717
- miastek
Nie wiem co do tego ma silnik. Albo ujowe świece albo ujebało je jak zaskoczył na samostarcie.
Np. w niektórych dieslach jak zatankujesz benzyne i odpalisz silnik to nie dość że nie pojedzie to jeszcze eksplozja somozapłonu benzyny urywa denko tłoka. Tu mogło być podobnie tym bardziej że wcześniej chodził dobrze.
Np. w niektórych dieslach jak zatankujesz benzyne i odpalisz silnik to nie dość że nie pojedzie to jeszcze eksplozja somozapłonu benzyny urywa denko tłoka. Tu mogło być podobnie tym bardziej że wcześniej chodził dobrze.
Miastek Off-road GARAGE
iKAMPER local dealer
502 599 717
iKAMPER local dealer
502 599 717
Dokładnie, nie wiadomo ile mu tego tam wpierdzielił, pewnie silnik miał "nitro wybuch" i się pourywały.
Kiedyś w serwisie koleżka umył gniazda wtrysków spreyem do czyszczenia hamulców, założył elegancko nowe wtryski, odpowietrzył, odpala silnik a tam: łubudubu jeb! jeb! x3tyś obrotów, silnik nie chciał zgasnąć po wyjęciu kluczyka, aż w końcu zgasł, szczęściem nic się nie stało bo w ciężarówkach nie ma świec jako takich ale mogło się nawyrabiać cyrków co niemiara.
Kiedyś w serwisie koleżka umył gniazda wtrysków spreyem do czyszczenia hamulców, założył elegancko nowe wtryski, odpowietrzył, odpala silnik a tam: łubudubu jeb! jeb! x3tyś obrotów, silnik nie chciał zgasnąć po wyjęciu kluczyka, aż w końcu zgasł, szczęściem nic się nie stało bo w ciężarówkach nie ma świec jako takich ale mogło się nawyrabiać cyrków co niemiara.
-
- menager wklejonych
E tam. Nowe diesele z FAPem to dopiero są wariaty. Znajomemu w 307 na drodze Z Dąbia do Wielgowa z 80km/h nagle zobiło się 160 mimo szybkiego przekręcenia kluczyka. Silnik był tak ekologiczny,że sam popełnił seppuku, żeby nie zanieczyszczać środowiska. Dwa miesiące i 11tys plnów później auto odzyskało sprawność.Silnik, wtryski, dwumasa, sprzęgło, wywalenie FAPa. A taki był ładny - francuski.
Wszystko przez zbyt wysoki poziom oleju, ktrórego przybywa podczas eksploatacji w mieście - a miał 2 dni później wymieniać...
Wszystko przez zbyt wysoki poziom oleju, ktrórego przybywa podczas eksploatacji w mieście - a miał 2 dni później wymieniać...
Never say die... up men and try !!!
Blazer S10 99"
Blazer S10 99"
flomaker pisze:E tam. Nowe diesele z FAPem to dopiero są wariaty. Znajomemu w 307 na drodze Z Dąbia do Wielgowa z 80km/h nagle zobiło się 160 mimo szybkiego przekręcenia kluczyka. Silnik był tak ekologiczny,że sam popełnił seppuku, żeby nie zanieczyszczać środowiska. Dwa miesiące i 11tys plnów później auto odzyskało sprawność.Silnik, wtryski, dwumasa, sprzęgło, wywalenie FAPa. A taki był ładny - francuski.
a mi to zawsze ubywało oleju we wszystkich gratach jakie miałem a było ich ze 30 i w żadnym nie przybywało
no chyba że wtryski tak lały że nie nadążał przepalać to mogło przybyć
- miastek
W każdym silniku z DPF'em może przybywać oleju. A to przez to że jeżdżąc po mieście silnik próbuje wypalić filtr a warunki na to nie pozwalają. (wypalanie DPF'u polega na zwiększeniu dawki paliwa i opóźnieniu wtrysku aż do czasu wydechu przez to część paliwa dostaje się do filtra i tam spala podnosząc temp. do ok 600'C) gdy proces wypalania nie może się dobrze zacząć to wtryskiwane paliwo nie nadąża się spalać ani nawet wydostawać do wydechu więc spływa do miski olejowej i rozrzedza olej. Dobrze jest jak jest w aucie komp. pokładowy. Wtedy widać że nagle zużycie paliwa wzrasta nawet x5, co oznacza że DPF się właśnie zaczyna wypalać i nie powinno się przerywać jazdy aż do momentu powrotu spalania do normy. Nie ma problemów w autach które robią non stop trasy bo tam spalanie odbywa się nie zauważalnie
Sam mam auto z DPF'em i nie mam na razie z nim problemów.
Miastek Off-road GARAGE
iKAMPER local dealer
502 599 717
iKAMPER local dealer
502 599 717
miastek pisze: Nie ma problemów w autach które robią non stop trasy bo tam spalanie odbywa się nie zauważalnie
Dokładnie trzeba regularnie "przedmuchiwać rurkę". Ja swoim Megane dci jeżdżę już 2,5 roku, mam 100.000 km i nic mi nie przybywa. Z tym, że ja mieszkam przy autostradzie, więc prawie codziennie po niej jeżdżę
-
- menager wklejonych
LSD pisze:miastek pisze: Nie ma problemów w autach które robią non stop trasy bo tam spalanie odbywa się nie zauważalnie
Dokładnie trzeba regularnie "przedmuchiwać rurkę". Ja swoim Megane dci jeżdżę już 2,5 roku, mam 100.000 km i nic mi nie przybywa. Z tym, że ja mieszkam przy autostradzie, więc prawie codziennie po niej jeżdżę
Ok, ale w Renówce masz suchy DPF, a w 307 jest Eolys, który leje się w osobny zbiornik, o istnieniu którego do niedawna w ASO nie wiedzieli. Właśnie ten wspaniały płyn powoduje obniżenie temp dopalania cząstek spalin. I on spływając do miski powoduje przybywanie poziomu oleju.
Znajomy też nie miał problemu z tym - do czasu feralnego samozapłonu. Przez oszukane zmniejszenie emisji spalin by zdobyć kolejne Euro silnik się sam ukatrupił.
Nie wystarczy regularne przewietrzenie cylindrów. Po prostu dojeżdżasz do celu, chcesz wyłączyć silnik, a on właśniej postanowił zrobić dotrysk Eolyse. Dołożenie lampki informującej o dotrysku coś by tam zawsze pomogło.
W kuzyna Volvo auto zwiększa samo obroty w okolicach połowy skali w chwili dotrysku - też jest wątpliwie komfortowe stanie w korku, a auto przez 10min wyje na 3200/min, do tego jaka ekologia, jak i tak auto spala tą sadzę i do tego spala dużo "niepotrzebnego" paliwa. W takim momencie powinno się zmierzyć spaliny - na pewno nie osiągnął by normy Euro4.
A przypomniało mi się, jak później analizował sytuację - to przed seppuku zalał mu ekodiesela, a na korku wlewu piszą że nie wolno.
A wracając bliżej pierwotnego tematu, to w starym dieselu zalałem ostatnio do około 2 litrów ropy 25l benzyny - zrobiłem nim 20km i zgasł (przerywał już po trzech), ale but i jakoś trzymał 3,5tys obr. Rano zlanie paliwa, wymiana filtra i jazda. Żaden nowy silnik nie zrobi tego bez konsekwencji
Blazer S10 99"
Blazer S10 99"
- miastek
Przy układzie z DPF ekologia jest cały czas czy się wypala czy nie. Wypalanie nie powoduje szkodliwych związków tylko doszczętne spalenie sadzy która odłożyła się w filtrze. Jedyne co emituje to ogromną ilość ciepła ale i tak jest to mniejsze zło niż sadza z zwykłego diesla.
U mnie po 200 tyś km rura jest czysta jak nowa. Proszę cię nie pisz głupot jeśli nie do końca wiesz o co chodzi.
Co do zalania benzyny to nie wszystkie nowe silniki tak reagują. Spytaj Młodego ile wachy dostał z takich dieslów i żaden kopyta nie wystawił. Czasem nawet 2 km klient nie przejechał po odebraniu auta z salonu i zalał nie to co trzeba. Więc nie ma co uogólniać jedne się sypią inne nie.
U mnie po 200 tyś km rura jest czysta jak nowa. Proszę cię nie pisz głupot jeśli nie do końca wiesz o co chodzi.
Co do zalania benzyny to nie wszystkie nowe silniki tak reagują. Spytaj Młodego ile wachy dostał z takich dieslów i żaden kopyta nie wystawił. Czasem nawet 2 km klient nie przejechał po odebraniu auta z salonu i zalał nie to co trzeba. Więc nie ma co uogólniać jedne się sypią inne nie.
Miastek Off-road GARAGE
iKAMPER local dealer
502 599 717
iKAMPER local dealer
502 599 717
-
- menager wklejonych
No ok. Nie mam o tym jakichś naukowych wiadomości, ale nie do końca jestem przekonany, czy Eolys spala się czysto. Co do czystej rury, to faktycznie - dopóki miał DPFa było czyściutko.
Gdybym do swojego PD wlał tyle benzyny to nie ryzykowałbym jazdy tak jak w przypadku starego diesela z pompą wtryskową.
Może nowe auta od razu reagują na niewłaściwe paliwo i gaszą silnik, lub co najmniej przechodzą w tryb awaryjny. Czy są jakieś przypadki, że dają radę trochę pojeździć ( a nie od razu gaszone) bez konsekwencji?
Gdybym do swojego PD wlał tyle benzyny to nie ryzykowałbym jazdy tak jak w przypadku starego diesela z pompą wtryskową.
Może nowe auta od razu reagują na niewłaściwe paliwo i gaszą silnik, lub co najmniej przechodzą w tryb awaryjny. Czy są jakieś przypadki, że dają radę trochę pojeździć ( a nie od razu gaszone) bez konsekwencji?
Blazer S10 99"
Blazer S10 99"
- miastek
Codziennie wypalam DPF'y statycznie i jeszcze żadnego nie spaliłem. Ważne jest żeby samochód miał wszystkie oryginalne osłony termiczne i stał na nie palnym podłożu bo wylot z DPF'u robi się czerwony i może się zapalić coś pod autem.
Nie traktujcie tego urządzenia jak jakiejś tajemniczej obcej istoty. Jeśli się zna zasade działania to nie ma problemu. Np. jak się zapcha tak że nawet silnik nie chce uruchomić można go wymontować i przepłukać np. wodą a najlepiej specjalnym płynem i dalej lata.
Nie traktujcie tego urządzenia jak jakiejś tajemniczej obcej istoty. Jeśli się zna zasade działania to nie ma problemu. Np. jak się zapcha tak że nawet silnik nie chce uruchomić można go wymontować i przepłukać np. wodą a najlepiej specjalnym płynem i dalej lata.
Miastek Off-road GARAGE
iKAMPER local dealer
502 599 717
iKAMPER local dealer