Przegląd gaśnicy
Przegląd gaśnicy
Kiedyś załatwiałem to przy stoczni ale okazało się że tam już nie ma firmy...
Gdzie załatwię przegląd gaśnicy...
Gdzie załatwię przegląd gaśnicy...
....
cookie pisze:ma racje. Może i to idiotyczne ale trzeba mieć uprawnienia żeby móc sprawdzić gaśnice. Idąc za ciosem policja nie może sprawdzać czy gaśnica jest sprawna lub ważna tylko ma stwierdzić fakt: jest albo nie.
OK co na to diagnosta... sprawdza czy nie??
Gaśnica musi posiadać legalizację. Nowa ma na dwa lata jak się skończy to się robiło nową legalizację w specjalistycznej firmie.
....
Dziku pisze:a ja i tak ciągle trzymam się mojego zdania, że trzeba tylko posiadać gaśnice...
Mnie na przeglądzie zawsze sprawdzają datę i to tak dla jasności - Data gwarancji producenta nie jest legalizacją !
Często można spotkać gaśnice z "gwarancją" na 2 lub 3 lata.
Prawo mówi jasno, gaśnica musi być legalizowana co rok licząc od daty produkcji.
Co do wożenia starego sztrucla, który od 10 lat nie był sprawdzany.
Widziałem na własne oczy kiedy taka niby dobra, ale przeterminowana gaśnica zrobiła psss (łącznie może 0,5 sekundy) po czym się skończyła.
Autko spłoneło
Ja tam woże 2 kg gaśnicę śniegową. W razie pożaru nie narobię sobie większej szkody, tak jak to jest w wypadku gaśnic proszkowych. Po gaszeniu taką gaśncą wszytko jest zasypane proszkiem, który świetnie przywiera do gorącego silnika i pozostaje tam na zawsze
Uff, ale się rozpisałem
* utrzymana w należytym stanie oraz działać sprawnie i skutecznie;
* umieszczona w miejscu łatwo dostępnym w razie potrzeby jej użycia (nie dotyczy to motocykla).
tak jest w przepisach, nie ma nic o legalizacji czy dacie ważności itd to wymysł diagnostów i h wie kogo jeszcze
ani policja ani diagności nie maja uprawnień do sprawdzania legalizacji na gaśnicy
legalizacja służy do badania pojemnika gaśnicy tak jak innych butli z gazami technicznymi, data ważności pozwala na wielokrotne napełnianie w okresie jej ważności i nic poza tym
* umieszczona w miejscu łatwo dostępnym w razie potrzeby jej użycia (nie dotyczy to motocykla).
tak jest w przepisach, nie ma nic o legalizacji czy dacie ważności itd to wymysł diagnostów i h wie kogo jeszcze
ani policja ani diagności nie maja uprawnień do sprawdzania legalizacji na gaśnicy
legalizacja służy do badania pojemnika gaśnicy tak jak innych butli z gazami technicznymi, data ważności pozwala na wielokrotne napełnianie w okresie jej ważności i nic poza tym
Wróć do „Instytut Zmotologii Terenowej”