Abo pisze:
Co jeszcze można zrobić - znaleźć u nas kogoś kto ma czas i sukcesywnie ustawi wszystkim CB - modulację, SWR, można zrobić kompresory do gruszek. No i nauczyć że krzyk do mikrofonu pogarsza zrozumiałość, hehe
30 km to nie będzie ale będzie lepiej niż teraz.
Dokładnie - bo w kolumnie, przy niewielkich odległościach większość ludzi odbieram RS 3 7
Moje radio stoi wąsko w częstotliwości, więc żeby dobrze wszystkich odbierać, to musiałbym kręcić COARSE więcej niż kierownicą. Na obu wypadach na których z Wami byłem to 3 może 4 TRXy wyraźnie odbierałem - pozostałe nie trzymają częstotliwości i trzeba się wstroić.
W lesie jest problem zrobić coś powyżej 10km z mobila. Nawet dobra 2m antena (wszędzie wadzi gdy jest na dachu) gdy jest dobrze zestrojona, stoi pionowo, zamontowana w dziurce na środku dachu, pracująca z dobrym radiem zasilanym bezpośrednio z aku, ze świetnym mikrofonem w paśmie CB z dopałki nawet 300W (każde wzmocnienie wzmacnia też szumy, czyli pogarsza modulację) i dobrym kablem, nie zrobi tak dalekiej łączności.
Chyba,że:
a) SuperPatrolSuper wlezie na najwyższe drzewo w okolicy i jego rozmówca również.
b) w lesie nie ma drzew
Tylko gdzie znaleźć 30km lasu bez GSMu? To jak z Głębokiego do Nowego Warpna, no ale tam GSM jest.
Może jak napisał Abo na 3,5MHz można coś zrobić,ale to już inny sprzęt i inne pieniądze.
wibrys - chyba raczej 4 niż 5Watt