ogrzewanie postojowe
ogrzewanie postojowe
Czy ktoś przerabiał temat - jak założyć ogrzewanie postojowe w parchu?
Tylko żeby w razie czego woda się do niego nie nalała?
Tylko żeby w razie czego woda się do niego nie nalała?
Zakładałem suche w Humvee-u i kilku jachtach montaż jest dziecinnie prosty z mokrym jest trochę więcej zabawy.
Wrangler YJ 4 l
Defender 110 td5
Jeep Comanche MJ 4 l
Toyota HDJ 80
Same Legendy
---------------------------------------
Lepiej być człowiekiem który głośno przeklina...niż małym, cichym skurwysynem ....
Defender 110 td5
Jeep Comanche MJ 4 l
Toyota HDJ 80
Same Legendy
---------------------------------------
Lepiej być człowiekiem który głośno przeklina...niż małym, cichym skurwysynem ....
montaż suchego jak pisał Przemas jest banalnie prosty (też montowałem) oczywiście mowa o "suchym" np. Eberspacher w starszych (analogowych modelach) ma sterownik (duży przekażnik) z którego masz wyjście na termostat-może być prymitywny lub czasowy i na pilota. Przykręcasz na cztery (6-stki) wyprowadzasz wydech i powietrze do spalania, paliwo (pompka+kabel od sterownika), "dobry +" i masa i zaczynasz cieszyć się ciepłem . Jak bedziesz szukał używki to wystrzegaj się użadzeń pod "listwę CAN" i zbyt dużej mocy max do 2000W.
autobusy i tramwaje.... GR Long
ja znalazłem w piwnicach mojego warsztatu coś takiego jak WEBASTO TELE TERMO TOP jest to mokre ale nie mogę znaleść nic na temat czy to diesel czy benzyna ,wymyśliłem sobie że zrobił bym z tego jakieś grzanko do jeepa ale nie mam miejsca pod maska na to ustrojstwo więc będę kombinował jakaś skrzynke z wbudowaną nagrzewnicą i wentylatorkiem którą bym mógł w każdej chwili zabrać na jakieś zimniejsze kilkudniowe eskapady
Może ktoś coś wie na temat tego webasto ,na stronie producenta nie znalazłem nic
Może ktoś coś wie na temat tego webasto ,na stronie producenta nie znalazłem nic
wyczytałem tylko tyle
WEBASTO TELE THERMO TOP
31456B
tabliczka znamionowa jest wytarta ale doczytałem
0W50 to pewnie olej
44W to pewnie jakas moc lub pobór prądu
no i ledwo widoczne DIESEL
W KOMPLECIE JEST STEROWNIK ,PRZEWODY ELEKTR.Z PRZEKAZNIKIEM,SKRZYNKA BEZPIECZNIKÓW,
na wężach wodnych jest jakby zawór kierunkowy przepływu wody
WEBASTO TELE THERMO TOP
31456B
0W50 to pewnie olej
W KOMPLECIE JEST STEROWNIK ,PRZEWODY ELEKTR.Z PRZEKAZNIKIEM,SKRZYNKA BEZPIECZNIKÓW,
Chodzi mi o suche - ma tzw. "zamkniętą komorę spalania", ale gdzie go zamontować żeby podczas wodowania woda nie dostawała się do wlotu ani wylotu. Próbowałem coś winecie znaleźć, pytałem fachowców od webasto, i oni twierdzą że można to tylko zamontować z dziurą w podłodze do wylotu spalin. w płaszczaku ok.
Już myślałem że pod sufitem, ale magicy twierdzą że do góry nogami nie może pracować.
chyba że ze snorkela jakoś, ale to masa rur i przeróbek.
no generalnie nie chodzi o montaż, jak już Przemek napisał - dziecinnie prosty - tylko gdzie wyprowadzić spaliny i wlot powietrza żeby nie dziurawić niepotrzebnie karoserii, żeby nie zawadzało w środku, no i żeby webasto wytrzymało kilka popierdółek....
Już myślałem że pod sufitem, ale magicy twierdzą że do góry nogami nie może pracować.
chyba że ze snorkela jakoś, ale to masa rur i przeróbek.
no generalnie nie chodzi o montaż, jak już Przemek napisał - dziecinnie prosty - tylko gdzie wyprowadzić spaliny i wlot powietrza żeby nie dziurawić niepotrzebnie karoserii, żeby nie zawadzało w środku, no i żeby webasto wytrzymało kilka popierdółek....
osobiście nie kombinowałbym z rurkami od spalin bo już niejeden szofer "zasnął" na zawsze!!! Co do szczelności, to suchego typowego "Eberka" nie jesteś w stanie bezpiecznie uczelnić (chyba że hermetyczna skrzynka + przejścia burtowe od łodzi).
Zastanawiałem się nad montażem przy nadkolu tylnym. Muszę podpytać czy można montować bokiem, bo odwrotnie to wiem że nie !!!
Zastanawiałem się nad montażem przy nadkolu tylnym. Muszę podpytać czy można montować bokiem, bo odwrotnie to wiem że nie !!!
gszyp pisze:wyczytałem tylko tyle
WEBASTO TELE THERMO TOP
31456B
0W50 to pewnie olej
Tak jak rozmawialiśmy weź wrzuć do bagażnika i przyjedź do mnie do roboty
Willi pisze:gszyp pisze:wyczytałem tylko tyle
WEBASTO TELE THERMO TOP
31456B
0W50 to pewnie olej
Tak jak rozmawialiśmy weź wrzuć do bagażnika i przyjedź do mnie do roboty
to 0W50 to doczytałem to jest typ
D W 50
raczej to rozgryzłem ale podjadę na kawę i oblukasz po swojemu :thumleft:
Willi pisze:Zastanawiałem się nad montażem przy nadkolu tylnym. Muszę podpytać czy można montować bokiem, bo odwrotnie to wiem że nie !!!
właśnie o to chodzi, myślę że temat jest interesujący dla większości "upalaczy"
a może ktoś wie co się stanie przy montażu tradycyjnym i zalaniu przez wlot powietrza wodą? Ale nie chodzi o gdybanie, tylko czy ktoś wie ?
Może ma ktoś stare - rozebrane suche webasto? Jak lookne to będe wiedział czy się coś stanie
największym problemem w webastach nie jest to że może sie do nich dostać woda bo to im za bardzo nie zaszkodzi... najwyżej będzie podawać wiecej pary.
Woda za to na pewno uszkodzi płytkę sterującą, koszt nie mały bo ok 700zł lub 450 za zregenerowany. h2o uszkodzi także i silnik dmuchawy
to co w kabinie można zabezpieczyć, mnie martwi dolot powietrza do komory spalania. No i z nadkola to będzie tłoczyło tam błoto...
Wróć do „Instytut Zmotologii Terenowej”